KRAJINOU BARONA RINGHOFFERA PO SEDMNÁCTÉ

1. dubna 2024 | | | | | | | | |

Je to neuvěřitelné! Rovných sedmnáct let už uteklo od památného dne, kdy před nádražím v Mirošovicích byla přestřižena symbolická páska otevírající zbrusu novou turistickou atrakci – stezku KRAJINOU BARONA RINGHOFFERA.…

Je to neuvěřitelné! Rovných sedmnáct let už uteklo od památného dne, kdy před nádražím v Mirošovicích byla přestřižena symbolická páska otevírající zbrusu novou turistickou atrakci – stezku KRAJINOU BARONA RINGHOFFERA. Dodnes jsme docela pyšní na to, že jsme v roce 2007 byli při tom.

Fotozáznam z historicky prvního Pochodu Krajinou barona Ringhoffera – 2007

Neméně poctěni jsme i letošní pozvánkou na sedmnáctý ročník POCHODU KRAJINOU BARONA RINGHOFFERA, jeho datum bylo stanoveno na 20. duben 2024. Využíváme tedy všech našich dostupných cest a komunikačních kanálů a předáváme pozvánku vám všem, kdo byste se chtěli projít místy, kde zanechal nesmazatelné stopy František Ringhoffer, toho jména druhý.

Kdo a čím byl? Čím si zasloužil, že v regionu, který se pyšní názvem LADŮV KRAJ, má svou stezku? Proč po něm byly pojmenovány ulice ve Velkých Popovicích, Kamenici i na pražském Zličíne? Kde se vzala pamětní deska s jeho jménem na výstavné budově na smíchovském Andělu – dnes noblesním obchodě s obuví?

Nevím, kolik lidí ze sta by umělo na tyto otázky odpovědět.

Vím, ale, že kdo by je chtěl hledat, bude mít letos 4. dubna mimořádně příjemnou příležitost najít na ně odpovědi, a dokonce se dozvědět mnohem víc o člověku, který, který kam šlápnul, tam zanechal stopy tak hluboké, že je nelze vymazat.

První z rodiny Ringhofferů František se roku 1769 vydal z Burgenlandského Müllendorfu na vandr do Prahy a brzy se v české metropoli zavedl jako výrobce kvalitních pivovarských kotlů. Jeho syn Josef přestěhoval výrobu do Kamenice u Jílového, rozšířil sortiment o výrobu cukrovarských zařízení.

Na scénu vstupuje Ringhoffer František II. Byl pokřtěn po svém dědovi. Muž zvyklý v duchu rodinné tradice tvrdě pracovat, vymýšlet, tvořit, realizovat a budovat. Na Smíchově založil výrobu železničních vagonů, výtahů, a dokonce i tramvají – mnohé z nich jsou dodnes v občasném provozu, jiné lze vidět v muzeu. Zejména primátorská tramvaj je vynikající majstrštyk. Značku Ringhoffer ale nesly i lokomotivy. Z jeho továrny vyjel i speciální dvorní vlak pro císaře Františka Josefa I. Poslední dochovaný vagón tohoto luxusního vlaku je k vidění v Národním technickém muzeu.

Kromě toho, že byl i starostou Smíchova, založil pro své zaměstnance zdravotní pojištění a penzijní fond, daroval obci Kamenice pozemek k výstavbě školy.

        

Zleva: poděkování za pozemek na stavbu školy, KAmenice z roku 1926 a kostel sv. Martina s rotundou v Kostelci u Křížků 

To už ale byl dekorován Řádem železné koruny a s tím spojeným uvedením do šlechtického stavu. Od roku 1872 se podepisoval s titulem baron. Do svého podnikatelského portfolia postupně zahrnul rozlehlé panství se zámky v Kamenici, Lojovicích, Štiříně, Kostelci u Křížků a Velkých Popovicích.

Samozřejmě, že mimo jeho zorné pole nezůstal ani Velkopopovický pivovar, který nechal zmodernizovat a uvést do prosperujícího stavu.

Velkopopovický pivovar dnes, v popředí slavný kozel – víte, jaké nosí jméno?

Než ale zemřel, stačil ještě nechat zbudovat na pozemcích severně od Těptína rodinnou hrobku podle projektu architekta Stibrala, jejíž centrem je bronzový kříž s Kristem z ateliéru Josefa Václava Myslbeka. Hrobka je kulturní památkou České republiky.

Hrobka rodiny Ringhofferů

Tolik alespoň stručně o důvodech, proč je dobré si POCHODEM KRAJINOU BARONA RINGHOFFERA připomenout jednu z významných osobností Prahy a celého Středočeského kraje, zejména pak regionu na Mirošovicku a Říčansku, právem pojmenovaného LADOVÝM KRAJEM.

Než se přidáte na trasu sedmnáctého ročníku pochodu, nechte se inspirovat sérií fotografií pořízených při loňském ročníku této oblíbené akce na trase, která vznikal v letech 2006 – 2007 díky obětavé práci tehdejšího vedení měst a obcí a Dobrovolného svazku města a obcí LADŮV KRAJ významně ji podpořil i Středočeský krajský úřad.

Pochod Krajinou barona Ringhoffera 2023

Sedmnáct ročníků, každý trochu jiný, ale v zásadě se společným jmenovatelem – jménem rodiny Ringhofferů, zejména pak barona Františka II.

Trasa měří celkem 20 kilometrů a provede vás krajinou plnou zážitků laděných sportovně, poučně i gastronomicky. Start je v Mirošovicích u nádraží a pak projdete zastávkami „Tvář Ringhofferovy krajiny“, „Lesní studny“, „Historie a současnost Velkopopovického pivovaru“, „Přírodní park Velkopopovicko“, „Zámek Štiřín“, „Kamenické hamry“, „Život a dílo barona Ringhoffera“, „Rotunda a kostel sv. Martina“ – až na „Konec stezky“

Místo mnoha stručných odstavců z každého zastavení bude mnohem lepší 4. dubna ráno s batohem na zádech a v dobrých botách přijet do Mirošovic a vydat se na cestu, na jejímž konci si budete moct říci – přišel jsem, viděl jsem, a – vrátím se.

Každá ze zastávek a k tomu ještě celá dlouhá řada dalších zajímavých míst LADOVA KRAJE by si zasluhovaly samostatnou reportáž a samostatnou celodenní návštěvu. 

Budeme se tedy snažit vám je podle možností představit skoro všechny podrobněji a se zajímavostmi, které byste možná přehlédli.

 

LADŮV KRAJ

Masarykovo nám. 83/1

Říčany

e.mail: info@laduv-kraj.cz

www.laduv-kraj.cz