Přípravy letošní, už šestapadesáté Dočesné jsou v plném proudu. I když do víkendu 2. a 3. září je ještě necelý měsíc, uteče to jako voda v Ohři a vy, každý z vás, by měl na Dočesnou přijet vybaven nejen materiálně, ale i „duševně“. Tedy informacemi, které budou umět okořenit každý ochutnaný půllitr.
Tak tedy:
První historicky zaznamenaná Dočesná je datována rokem 1830 a bývá označována jako „velká“. To ale vůbec neznamená, že by se před tím, kdo ví odkdy, podobné „menší“ Dočesné nekonaly. Spíš ano. Vždyť oslava dobré úrody, úspěšné sklizně a dobrého užití všeho vypěstovaného byla, je a vždy bude nezadatelným právem těch, kteří se starají o vinice, obilná pole, brambory a v neposlední řadě i o chmel.
Vzhledem k tomu, že chmel se na Žatecku prokazatelně pěstoval už před polovinou 14. století, lze popustit uzdu fantazii a zkusit si představit, jak takové slavnosti vypadaly v dobách slavné vlády Karla IV. Není bez symbolické zajímavosti, že první dochovaná písemná zmínka o chmelu v Žatci je uvedena v kupní smlouvě statku s chmelnicemi z roku 1348. Z roku, ve kterém bylo založeno Nové Město Pražské, kdy byla založena slavná Univerzita Karlova, kdy byly položeny základy Karlštejna …. Byl to opravdu „Velký rok“.
Až tedy přijedete na letošní 56. Dočesnou, při každé sklenici piva, které ochutnáte, si zkuste trochu vzpomenout, co všechno se muselo stát, aby vám chutnalo, aby tak příjemně zalechtalo v nose a jeho chuť se vám tak lahodně rozlila po „půnebí“ i po duši. Na čepu bude jedenáctka Samec, dvanáctka Sičák, najde se i nealko…. Z Minipivovaru U Orloje, a Řemeslný pivovar Pioneer Beer vám nabídne celou kolekci piv se svůdnými jmény: Sundy, Dilema, Ema, a ještě dalších víc jak dvacet dobrot.
A že bude co ochutnávat! Žatecká náměstí a náměstíčka, ulice i uličky budou obsazeny stánky s dobrotami k pivu jako stvořenými, na několika pódiích se bude zpívat, hrát a jiné kejkle pro zábavu i poučení provozovat.
Slavnostní průvod městem se sice nekoná, ale to vůbec neznamená, že byste si Dočesnou užívali o něco méně. Tradiční Chmelové věnce budou, a budete-li mít komu, můžete jím ozdobit blonďatou, tmavovlasou nebo i ticiánovou dívčí hlavu.
Samozřejmě, že pro zvídavější bude otevřeno i Chmelařské muzeum, Pivní maják, a hlavně opět Restaurace U Orloje. V plném provozu bude i žatecké Turistické informační centrum, kde vám poradí, jak si celou žateckou Dočesnou s pořadovým číslem 56 užít na plný plyn.