PŘIJEĎTE OCHUTNAT MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

14. března 2024 | | | | | | | | |

V předvečer veletrhu Holiday World, nám nezbývá, než  se aspoň ná pár chvil ještě jednou vrátit na ostravský veletrh DOVOLENÁ na Černé louce. Proč? Kvůli Moravskoslezskému kraji. Jednomu z nejaktivnějších…

V předvečer veletrhu Holiday World, nám nezbývá, než  se aspoň ná pár chvil ještě jednou vrátit na ostravský veletrh DOVOLENÁ na Černé louce. Proč? Kvůli Moravskoslezskému kraji. Jednomu z nejaktivnějších krajů v mnoha oborech, cestovní ruch, turistiku a podporu nových projektů nevyjímaje. Ne nadarmo se i letos Moravskoselzký kraj stal hlavním partenrem pražského Holiday World. Může si to dovolit, má co nabídnout a především chce svoji nabídku představit turistické i oborné veřejnosti v tom nejlepším světle.

Podobně, jako to bylo předvedeno v Ostravě.

TECHNOTRASA, KRAJINA BŘIDLICE, FUTUREUM … a ještě dlouho bychom mohli jmenovat. Ale pro tuto chvíli si vybereme projket „POJEZ“.

Jasně – přijeď, neposedávej na jednom místě, jezdi z města do vesnice, na hory, za památkami a všude ochutnej, co dobrého umí uvařit. Je to to nejupřímnější pozvání, jaké si umíte představit.

Nebo přijeď na festival „POJEZ“. Tedy na festival, kerý nemá stanovené datum konání, protože je pořád. Celý rok, vlastně už dva, tři…. a stále roste. Jeho podstatou je vzájemné propojení klasických turistických cílů s vynikajícími restauracemi, ale i venkovskými hospodami, farmami i obchody s místní produkcí gastronomických radůstek a libůstek, s lidmi, kteří ctí tradice a připravují kvalitní tradiční pokrmy ze zdravých, domácích a místních surovin a nebojí se jít „s kůží na trh“.

Pochopitelně by bylo chybou neuspořádat během roku na mnoha místech regionální akce jako součást festivalu POJEZ.

Kdy a kde?

Hledjete na www.pojez.cz. 

Na stránkách najdete informace o termínech jednotlivých akcí, můžete využít i POJEZ mapu, vyhledat POJEZ podcasty a vybrat si, na kterou POJEZ cooking show přijedeter teď a na kterou třeba za měsíc.

Tak a právě nastal správný čas se na cvhvíli vrátit zpět do Ostravy, na Černou louku, na veletrh DOVOLENÁ, kde na pódium s připravenými surovinami, ingrediencemi, nástroji, nářadím a náčiním pružně vyskočil hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, odložil sako, kravatu, vyhrnul si rukávy, a aby bylo všechno, jak má být, navlékl si i kuchařské rukavice. A to všechno bez zástěry. Inu, kdo umí, umí!

Všimněte si i mikrofomu, protože verbální projev hejtmana v roli kuchaře, gastronomického tvůrce, moderátora a hostitele vyžaduje propojit celou fůru činností – od zručností s nožem a vařečkou, přes uměníé nabrat správnou špetku koření a soli až po fantazii, která umí skloubit chutě, vůně, a samože i celkovou vizáž hotového pokrmu.

Tři čtvrtě hodiny hejtman Krkoška doslova exceloval na ploše provizorní veletržní kuchyně. A na koho se dostalo s ochutnávkou, na vlastní „čivy“, jak se kdysi říkalo smyslům, poznal a pochopil, v čem se skrývá největší tajemství festivalu POJEZ.

V nápadu, v jeho realizaci, podpoře od oficiálních míst a skoro na první místo bychom dali nadšení. Chuť věc, projekt, nápad podpořit nejen slovy, ale především činy a přiložit vlastní ruce k dílu.

Tak prosím, Až zítra přijdete na Holiday World, neváhejte a poběžte k expozici Moravskoslezského kraje a ptejte se na POJEZFEST.

A vězte, že přitom vás prostřednictvím levého nebo pravého koutka oka zaujme mano hodalších turistických cílů. A tak se začnete ptát na OSTRAVUINFO!!!, na DOLNÍ OBLAST i na celé VÍTKOVICE, třeba i na HALDU EMU, FUTUREUM, KRAJINU BŘIDLICE, TECHNOTRASU a desítky nebo dokonce stovky dalších menších i větších moravskoslezských zajímavostí a turistických radostí – jako třeba „TROJMEZÍ“, VELKOU ŠANCI, ZATOPENÝ LOM ŠÍFR … LANDEK, DŮM UMĚNÍ, DIVADLO…

Mám ještě pokračovat?

Zkuste to sami. O moravskolsezských novinkách, které se letos v Letňanech objeví, jsme už psali a můžete si je najít u nás na webu, který máte právě otevřený, ale i jinde.

No – a hlavně přijďte za krásami Moravskoslezského kraje na HW, respektive a REGION WORLD v Praze v Letňanech – už zíta o desáté dopoledne, a pak i po celou sobotu a neděli.

www.mstourism.cz

www.technotrasa.cz

www.pojez.cz