Za zvířátky velkými i malými do ZOO Ostrava

17. května 2021 | | | | |

Nevím, fakt opravdu nevím, jak a kdy vznikaly zoologické zahrady. Troufám si ale tvrdit, že většina zooparků vznikla jako projekt stavěný na platformě odborných názorů a zkušeností. Je ale určitě jedna zoologická zahrada, jejíž začátky měly poněkud spontánnější průběh. Najdete ji v Ostravě. Stalo se v „černé“ Ostravě jen dva roky po konci druhé světové války: na dole, jehož jméno po ostravsku zní tak kouzelně - „Zarubek“, zasedli ke společnému stolu odboroví činovníci a rozhodli o založení „Parku oddechu“ s koupalištěm v části zvané Kunčičky. Jak bylo v těch nadšených letech zvykem, brzy se celý areál začal hemžit brigádníky všech věkových kategorií – a práce jim šla od ruky – inu Ostrava!!! Inu Ostravaci!!!

Záhy přibyly tenisové kurty, brouzdaliště a další menší i větší zábavní a relaxační zákoutí. Netrvalo to ani dva roky a život v parku oživili bažanti, několik pávů, další opeřenci a malé srnčí stádečko.

Sotva se letopočet přehoupl do druhé poloviny dvacátého století, zablýskaly svými okny skleníky a vzduchem se nesla opět různorodější ptačí dišputace.

Aktuální tvář ostravské ZOO

I potom to šlo ráz naráz:

1951 – areál byl přejmenován na Hornický sad Maxima Gorkého. Medvědi zabydlili medvědinec, svá nová obydlí našli mývalové, veverky, lišky, pestrými barvami zahráli cizokrajní papoušci.

1952 – pro pohodlí návštěvníků se rozběhly parkem upravené cestičky, výběhy dostaly nové oplocení.

1953 – hic sunt leones – řekl by latiník – a opravdu!!! Ne jako na starých mapách neznámých končin, ale opravdu se parkem tu a tam nově nesl lví řev. Aby nejen lvi neřvali hlady, byla zbudována i kuchyně pro všechny zoostrávníky. Nicméně už bylo celkem zřejmé, že Kunčičky začínají být celému projektu a záměru malé. Ale taková lapálie nemohla Ostravaky!!! zastavit v další práci.

1954 – nové pavilony obsadily opice, klokani a další exotická zvířata, vědychtiví návštěvníci mohli navštívit zooknihovnu, postaráno bylo i drobné hygienické potřeby návštěvníků.

A tak to šlo až do roku 1960, kdy nastal velký exodus – tedy stěhování ZOO Ostrava na nové místo v ostravské Stromovce.

Od té doby to šlo ráz na ráz – není možné i nadále vypisovat, co se který rok událo. Bylo toho tolik, že bychom se ani nedostali k tomu podstatnému: Abyste se co nejdříve vypravili do Ostravy a kromě jiného – hodně najdete i v našich předchozích a ještě chystaných článcích o Ostravě – navštívili i Zoologickou zahradu. A máte program nejméně na celý den, ne-li víkend.

Asi b bylo naivní pokoušet se popsat každý pavilon. Určitě by bylo krásné psát o plameňácích, medvědech, levhartech nebo žirafách nebo hroších, kteří se stali symbolem ZOO Ostrava. Ale to bychom museli napsat několik knih a ne reportáž, která vás má zvednout od televize a monitorů a zavést do ZOO, které je víc než jen obyčejná.

Ostravská ZOO, kromě toho, že na přelomu tisíciletí prošla další modernizací a obohacením zoofondu, dostala i bezbariérové cesty a po celé její rozloze jsou instalovány tabule s popisem v Braillově písmu.

Za malé zastavení stojí rok 2013, kdy se dočkal náročné rekonstrukce pavilon hrochů – zvířete, jehož grafické znázornění je součástí loga. Rok poté se některé expozice staly součástí ostravské safari a nový „Pavilon evoluce“. V roce 2015 přibyly „Pevninské ostrovy“ a „Mokřady“ – mimořádně promyšlené a zajímavě dramaturgované tematické expozice.

Mimořádným zážitkem se mnohým určitě stane také návštěva Velkého ostravského lesa, který je součástí Botanického parku. Jeho skoro 92 hektarů tvoří z větší části lesní porosty, mezi kterými prosvítají hladiny vodních ploch a zelenají se nádherné louky, Některé buky, kterých je v lese nejvíce, zde stojí už více jak 150 let. Najdete mezi nimi exempláře s obvodem tři a půl metru. Vyplatí se trpělivě hledat a najít i ten nej… – tomu byste „v pase“ naměřili bez 26 centimetrů rovných pět metrů – to už je pořádný kus.

Celým Botanickým parkem vedou tři naučné stezky.

Cesta vody

Kdypak jste naposled viděli pod hladinou záblesk šupin pestře vybarveného karase? Rybky kdysi hojně žijící v českých rybnících a tůních? Dnes jej můžete objevit, a dokonce i krmit v tůních, k nimž vás přivede Cesta vody v Botanickém parku ostravské ZOO. Travnaté pěšiny vás provedou kolem potůčků, k mokřadům se zeleným pokrytím vodními rostlinami, které byste ve volné přírodě bez povšimnutí minuli. Nezvyklou podívanou nabízí i přechod po lávce nad hladinou jižního rybníka. Doporučujeme se aspoň na pár chvil zastavit na vyhlídce postavené nad lávkou. Vezměte děti, vnuky a uvidíte, na kolik záludných otázek nebudete znát odpověď. Takže procházka Cestou vody může být docela osvěžující i pro vaše přírodovědné znalosti.

Cesta stínu

Bučinami, terénem chvílemi náročnějším, ale pro pohodlí opatřeným povalovými chodníky se můžete toulat v nazelenalém příšeří Cestou stínů. I zde najdete tůňky a promáčené strže. V podrostu zahlédnete užovku, žábu a možná i čolka. Zjara, v létě i na podzim Cesta stínu nabízí ojedinělý zážitek. Jen tak mimochodem – kdy naposled jste se prošli bukovým lesem? Kdy jste měli možnost zaklonit hlavu a zvednout pohled do korun ve výšce víc jak 30 metrů? Kromě toho všeho se dočkáte ještě netradiční procházky po 27 metrů dlouhé visuté lávce.

Cesta lesa

Pod střechou z větví olší, modřínů, kolem vrb se na Cestě lesa dostanete až k Pavilonu evoluce, k posezení vás pozve altán nad hladinou rybníka. Sedněte, ztište hlasy a dívejte se. Čeká vás jedno z neúžasnějších představení, které režíruje sama příroda. Kromě toho, z altánu je výhled na výběhy afrických zvířat – budete se cítit jako na skutečné safari.

Při toulkách všemi třemi cestami narazíte na další úžasná místa jako je Ptačí louka, Sluneční louka nebo Hřiště u slona a další altánek – stojí na nich „hradla“ pro všechny věkové a výkonnostní kategorie. Pro uklidnění si pak můžete dojít do Rododendron parku – sami poznáte, že si se svým průhonickým „kolegou“ nezadá.

Na konec – víte, proč má ZOO Ostrava v logu hrocha? Napište nám do redakce nebo rovnou na adresu OSTRAVAINFO!!!.

Kudy do ZOO?

Pamatujte, že nejkrásnější je cesta trolejbusem číslo 104. Nasednete na Náměstí Republiky a doveze vás až k hlavní bráně – tam vystupte – jste na místě. Čekají vás už jen skvělé zážitky v ZOO Ostrava.

 

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava, tel.: +420 596 241 269,

e-mail: info@zoo-ostrava.cz